La segona República va ser proclamada el 14 d’abril de 1931 després de les eleccions municipals del 12 d’abril. A Polinyà el 15 d’abril de 1931 es dona compte del canvi de règim en sessió extraordinària del Ple municipal i es presenten els resultats de les eleccions a les quals, recordem, només van poder votar els homes.
Es proclamen, per tant, els set regidors de Polinyà en tres comissions:
Totes tres presidides per l’alcalde que continuaria sent Salvador Bonamich Martí.
La Constitució del 1931
Durant el període de la II República va ser aprovada la Constitució, el 9 de desembre de 1931, amb canvis importants respecte al període anterior, com la separació entre Església i Estat. Això va comportar, per exemple, que els cementiris passessin a ser de jurisdicció civil exclusivament.
A Polinyà aquest fet es materialitza en el ple municipal del 14 de maig de 1933. Segons l’acta, es procedeix a la “incautació del cementiri” i a la confecció de l’ordenança de cobrament de drets. S’hi acorda també que Estanislau Vilardell sigui el fosser i Antoni Antonell el paleta.
Més drets per a les dones
Una altra novetat important de la nova Constitució va ser el reconeixement del dret a vot femení: “els ciutadans d’un i d’altre sexe, majors de 23 anys tindran els mateixos drets”. La primera vegada que van votar les dones al nostre territori va ser a les eleccions generals de 1933. A Polinyà 136 dones van poder exercir el dret a vot per primera vegada.
La Constitució també va permetre l’accés de les dones a càrrecs públics. Gràcies a això, Nativitat Yarza Planas va ser la primera en ocupar el càrrec d’alcaldessa a l’Estat espanyol després de les municipals del gener de 1934.