Control de paparres al voltant de l’institut
La setmana passada es van prendre diferents mesures que continuaran al llarg dels pròxims dies.
L’Ajuntament de Polinyà, juntament amb la direcció de l’Institut, han portat a terme una actuació coordinada d’eliminació i control de paparres tant a l’entorn com a l’interior del centre. Els regidors de Salut Pública, Rubén Barroso, i el d’Educació, Joel Fernández, han fet diverses visites al centre, juntament amb la direcció del centre, per tal de coordinar esforços i fer el seguiment de les mesures.
Les actuacions d’urgència es van iniciar després que dimarts 7 de maig es detectessin algunes paparres al pati de l’escola, molt a prop de la tanca perimetral. Des de llavors, les mesures preses han estat les següents:
- Dimarts 7 de maig, l’Ajuntament rep l’avís i engega els protocols d’actuació.
- Dijous 9 de maig, tot i no ser de propietat municipal, l’Ajuntament fa el desbrossament dels terrenys de l’entorn de l’institut i la direcció del centre fa el tractament dins el recinte.
- Divendres 10 de maig, l’empresa contractada pel consistori fa el tractament a l’exterior durant el matí i, a la tarda, l’institut n’aplica un segon al pati de l’edifici.
- Tant el dissabte 11 de maig com el diumenge 12 de maig, es revisa l’edifici i es comprova que no hi ha presència de paparres ni a l’interior ni al pati de l’institut.
- Demà, dimarts 14 de maig a la tarda, es tornarà a fer un tractament a l’interior de l’institut per tal de reforçar les actuacions dutes a terme fins al moment.
És important saber que l’institut no és l’origen de cap plaga. El més probable és que les paparres hagin arribat des dels terrenys de l’entorn. Per aquest motiu, aquestes són les mesures addicionals que es portaran a terme aquesta mateixa setmana:
- Es tractaran els camins que envolten l’institut i que l’alumnat fa servir habitualment per arribar al centre.
- S’iniciaran els tractaments en aquelles zones on l’any passat es van detectar paparres i que són més susceptibles de tornar a tenir-ne.
- S'han programat tractaments de reforç per als pròxims dies, tant a l'exterior com a l'interior de l'institut.
Avui, després d’una revisió exhaustiva per part de la direcció juntament amb algunes mares del centre, no s’han trobat paparres vives. Tot i així, és cert que en pot aparèixer alguna puntual, però la plaga, ara mateix, està controlada. Les classes a l’institut poden continuar amb total normalitat, i tant el centre com l’Ajuntament continuaran vetllant perquè així continuï.
Tasques de prevenció durant l’hivern i la primavera
La paparra que s’ha detectat a l’institut és la mateixa que es va detectar a finals de juny de l’any passat en algunes zones periurbanes. Aquest any, però, probablement a causa de les altes temperatures i la pluja abundant dels darrers dies la seva aparició s’ha avançat un parell de mesos. Motiu pel qual l’Ajuntament s’ha vist obligat a avançar les actuacions previstes de cara a l’inici de l’estiu.
Així i tot, durant l’hivern i en previsió, l’Ajuntament ha dut a terme altres actuacions com la captura de conills, que actua com a hoste principal de les larves d’aquest tipus de paparres. Amb la primavera, ja s’havia iniciat el desbrossament en algunes zones on l’any passat s’havien detectat paparres.
És important, també, saber que les paparres no acostumen a enganxar-se als humans. Ho fan molt més fàcilment en animals: gossos, conills, porcs senglars...
Què fer en cas de detectar paparres?
En cas que trobeu alguna paparra o detecteu que teniu una picada cal avisar a l’ajuntament. Ho podeu fer al correu salut@ajpolinya.cat o al telèfon 93 713 01 41. D’aquesta manera els serveis tècnics podran actuar ràpidament en cas que hi hagués zones noves afectades.
Què fer en cas d’una picada?
Si només detecteu una picada, l’heu de desinfectar amb aigua i sabó. En cas de tenir-la adherida a la pell, caldrà treure-la com més aviat millor, preferiblement per un professional sanitari. Per tant, dirigiu-vos al CAP o al servei d’urgències del centre de referència.
Si heu d’extreure-la vosaltres mateixos:
- Eviteu els remeis tradicionals com l’aplicació d’oli, alcohol, petroli o calor.
- Feu servir unes pinces romes i punta fina. Si no disposeu de pinces adequades, podeu desprendre-la amb els dits utilitzant uns guants fins. Procureu evitar aixafar-la o trencar-la.
- Subjecteu-la fermament el més a prop possible de la pell i estireu-la suaument cap amunt, sense forçar però de manera contínua. Eviteu fer tracció o rotació.
- Eviteu gratar-vos la zona de la ferida.
- Netegeu-vos bé la ferida amb aigua i sabó durant uns minuts, i apliqueu-vos-hi un antisèptic (povidona iodada, clorhexidina…).
- En acabar renteu-vos bé les mans.
Teniu més informació sobre com actuar-hi en aquest enllaç del Canal Salut de la Generalitat.