L’ACA activa la fase d’alerta per sequera
Arran de l’augment de reserves als embassaments del sistema Ter-Llobregat, es decideix tornar a l’escenari d’alerta per sequera, si bé es mantenen restriccions d’aigua en els usos urbans per al municipi.
A conseqüència de les pluges durant la primavera les reserves dels pantans del sistema Ter-Llobregat s’han duplicat, arribant fins al 38,5%. Per aquest motiu, s’aixequen algunes restriccions i es passa de la fase d’excepcionalitat a la fase d’alerta. En data 28 de juny de 2024 l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat l’estat d’alerta en el sistema Ter-Llobregat, al qual pertany Sant Cugat. Això implica la implantació d’una sèrie de mesures d’estalvi d’aigua que afecten tots els agents de la ciutat, tant públics com privats.
El Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera de Catalunya (PES) i el Pla d'Emergència en Situació de Sequera de Sant Cugat del Vallès (PEM), elaborat per l’Ajuntament i SOREA, gestora del subministrament d’aigua al municipi, contemplen diverses mesures per reduir el consum d’aigua per no superar la dotació màxima d’abastament a la població establerta per l’ACA.
Limitacions particulars en l'ús d'aigua en la fase d'alerta
Consum d’aigua
- Els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament de la població no poden superar els 262 litres per habitant i dia (incloent activitats econòmiques, lúdiques i comercials).
- Neteja de carrers, paviments i façanes
- Es prohibeix als particulars la neteja de carrers, paviments, façanes i similars utilitzant mànigues d'aigua o altres sistemes que utilitzin aigua per arrossegar la brutícia. La prohibició no inclou la neteja amb pal de fregar, amb galleda i esponja o amb sistemes de neteja d'alta pressió.
- Els serveis municipals realitzen la neteja de carrers amb la mínima despesa d'aigua i prioritzant l’ús d'aigua no potable.
Eliminació de pols a l'aire
- Es prohibeix l'ús d'aigua potable (polvoritzadors o mànegues) per eliminar la matèria en suspensió (pols) de l'aire ocasionada per les obres, tan de titularitat pública com privada.
Neteja de vehicles
- Com a norma general no es poden netejar vehicles a la via pública. Es permet únicament la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb l'ús d'esponja i galleda (sense mànega) en els espais privats de les parcel·les. Es recomana la neteja en establiments comercials dedicats al rentat de vehicles que disposen de sistemes de recirculació de l'aigua.
- Només es permet la neteja de vehicles al carrer, amb la mínima utilització d'aigua possible, si són per mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals: transport de menjar, d'animals vius o morts, ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments i transport de residus.
Reg de zones verdes
- Ha de fer-se només de 20 a 8 h (horari nocturn) un màxim de dos dies a la setmana. Habitatges amb numeració parell o sense numeració podran regar els dimecres i dissabtes i els que tinguin numeració senar, els dijous i els diumenges.
- La quantitat d’aigua en el reg ha de ser la mínima indispensable (sempre inferior a 450 m3/ha/mes) adaptant-se en tot moment a les condicions de temperatura i humitat.
- Cal evitar el reg en moments de pluja, sigui utilitzant sensors automàtics o altres formes de supervisió del reg.
Piscines
- El reompliment parcial de piscines que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per reposar les pèrdues d'aigua per evaporació i neteja de filtres i per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.
- El primer ompliment de piscines de nova construcció o l'ompliment que respongui a obres de rehabilitació de la piscina o de modificació del vas.
- En centres educatius, l'ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d'infants.
L'ompliment i el reompliment de :
- les piscines de les instal·lacions juvenils inscrites en el Registre d'Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de la Joventut,
- les piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d'educació especial,
- les piscines destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta.
Fonts ornamentals
- Es prohibeix l'emplenament total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua. En llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica es permet el mínim ús de l'aigua imprescindible pel manteniment d’aquesta.
Si teniu dubtes o voleu més informació podeu consultar l'apartat Preguntes freqüents del Portal de la sequera de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).