L'Ajuntament publica una guia amb els comerços oberts a la fase 0 de la desescalada

Dilluns, 4 de maig de 2020

Des d'avui dilluns el petit comerç torna a obrir les seves portes seguint les mesures de seguretat establertes pel govern de l'Estat

Des d'avui dilluns, coincidint amb la fase 0 del procés de desescalada, podran obrir els comerços que tinguin menys de 400 m2, tant les botigues com els serveis. Els restaurants i bars podran obrir per fer recollida al local. El locals comercials minoristes que fins ara estaven oberts podran continuar oberts amb les mateixes condicions que tenien però aplicant les mesures de seguretat i higiene de l’article 3 de l’odre ministerial SND/388/2020, de 3 de maig.

Per tal de facilitar el contacte del comerç amb la ciutadania durant aquesta nova etapa, l'Ajuntament ha editat aquesta guia amb un recull dels comerços oberts des d'avui a Polinyà. Aquesta guia és actualitzable, per tant, tots aquells comerços que encara no hagin enviat les seves dades a la regidoria de comerç poden fer-ho omplint aquest formulari.

Mesures de seguretat que ha de complir el comerç

Aquestes són les principals mesures que els establiments han d'adoptar per a reobrir les portes amb seguretat:

  • Ho han de fer amb cita prèvia i amb un únic client per cada treballador. Sense habilitar sales d’espera dins del local.
  • En els establiments en els que sigui possible l’atenció personalitzada de més d’un client al mateix temps haurà de senyalitzar-se de forma clara la distància de seguretat interpersonal de 2 m entre clients, amb marques al terra o mitjançant l’ús de balises, cartelleria i senyalització. En tot cas, l'atenció als clients no podrà realitzar-se de manera simultània pel mateix treballador. 
  • L’atenció s’haurà de fer amb mesures estrictes: dues neteges diàries a fons, una d’elles a l’hora de tancar amb especial atenció a les superfícies de contacte més freqüents.
  • Han de tenir un torn només per atendre la gent gran, coincidint amb les seves franges per sortir al carrer (franja horària: de 10 a 12 h i de 19 a 20 h)
  • Garantir l’atenció individualitzada al client respectant la separació interpersonal de com a mínim un metre quan es compti amb elements de protecció (mascaretes) o barreres (pantalles), o d’aproximadament 2 metres sense aquests elements.
  • La roba que facin servir els dependents o treballadors dels comerços també s’haurà de rentar diàriament a cicles entre 60-90º.
  • En cas de les botigues de roba i calçat, hauran de netejar l’emprovador després de cada ús i les peces descartades s’hauran de desinfectar abans de torna-les a posar als prestatges.
  • Es permeten sistemes de recollida en el local dels productes adquirits sempre i quan es garanteixi una recollida esglaonada que eviti aglomeracions a l’interior del local o al seu accés.
  • Han de posar a disposició del públic dispensadors de gels hidroalcohòlics a l’entrada del local, i hauran d’estar sempre en condicions d’ús.

Establiments d'hostaleria i restauració

Les activitats d'hostaleria i restauració podran realitzar-se mitjançant serveis de lliurament a domicili i mitjançant la recollida de comandes pels clients en els establiments corresponents, i es tindran en compte les condicions següents:

  • Queda prohibit el consum a l’interior.
  • En els serveis d’entrega a domicili podrà establir-se un sistema de repartiment preferent per a persones majors de 65 anys, persones dependents o altres col·lectius vulnerables.
  • En els serveis de recollida en l’establiment, el client haurà de fer la comanda per telèfon o en línia i l’establiment fixarà un horari de recollida, evitant aglomeracions en les immediacions de l’establiment.
  • L’establiment haurà de comptar amb un espai habilitat i senyalitzat per a la recollida de les comandes on es realitzarà l’intercanvi i el pagament. Caldrà garantir-se la deguda separació física, o quan això no sigui possible, amb la instal·lació de mostradors o mampares.
  • Els establiments que disposin de punts de sol·licitud i recollida de comandes per a vehicles, el client podrà realitzar les comandes des del seu vehicle en el propi establiment i procedir a la seva posterior recollida.
  • Els establiments només podran romandre oberts al públic durant l’horari de recollida de comandes.
  • Tots els treballadors han de comptar amb equips de protecció individual, almenys compostos per mascaretes, i disposar permanentment en el lloc de treball de gels hidroalcohòlics per a la neteja de mans.
  • A l’entrada de l’establiment s’han de posar a disposició dels clients gels hidroalcohòlics.
  • A la sortida, posar papereres amb tapa d’accionament no manual, dotades d’una bossa d’escombraries.
  • El temps de permanència en els establiments serà l’estrictament necessari per a la recollida de les comandes.

Recursos i enllaços d'interès:

Guia de comerços de Polinyà

Guia de bones pràctiques i protocol dirigida a l’activitat comercial en establiments físics de moda (Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya)

Guia de recomanacions higiènico-sanitàries per a salons de perruqueria (Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya)

Preguntes freqüents (FAQs) de Protecció Civil sobre la reobertura al públic de comerç minorista (botigues) i de serveis, inclosa restauració i hostaleria

Per més informació, consulteu tots els detalls al BOE

Darrera actualització: 12.05.2020 | 12:38