L'Àmbit B-30, on s'hi inclou Polinyà, dóna suport al corredor del Mediterrani

Dimarts, 11 d’octubre de 2011
L'Àmbit B-30 vol impulsar la col·laboració entre empreses, centres de recerca, universitats, parcs tecnològics i administracions d'aquesta zona d'influència.

L'àmbit B-30 -que comprèn els ajuntaments (entre ells Polinyà), les organitzacions empresarials i empreses, els centres de recerca, els parcs tecnològics, les universitats, les cambres de comerç i les organitzacions sindicals de 22 municipis entre Martorell i la Roca del Vallès- es van reunir el dilluns 10 d'octubre en sessió de treball a Martorell. Aquesta trobada va servir  per presentar l'estratègia de desenvolupament del projecte B-30 i constituir-ne ja la comissió gestora i els diferents grups de treball. Es tracta d'un pas endavant molt important en l'estructuració i organització de la B-30.

A més, a la reunió també s'hi va consensuar una declaració estratègica de suport al Corredor del Mediterrani. A la declaració, demanen que el Corredor del Mediterrani sigui inclòs per la Comissió Europea com a corredor prioritari en la Xarxa Central Transeuropea (Core Network) com un element estratègic per a la connexió i la cohesió territorial internes de la Unió Europea. L'àmbit B-30 veu en el corredor un espai estratègic d'importància, no només per als ports de la façana mediterrània i els territoris de l'arc mediterrani, sinó també per a la competitivitat de la seva zona.

El Corredor del Mediterrani vertebra en tota la seva extensió una amplíssima àrea socioeconòmica. L'impacte econòmic en l'àmbit de l'Estat repercuteix sobre el 40% de la població i del producte interior brut, prop del 50% de la producció agrària, el 55% de la producció industrial, el 60% de les exportacions, el 60% del trànsit terrestre de mercaderies, el 65% del trànsit marítim i el 70% del turisme. Per tot això, i perquè l'Àmbit B-30 aplega un enorme potencial econòmic i tecnològic, i un dels pols industrials més importants de l'Estat, el conjunt d'agents que formen l'àmbit B-30 aposten decididament i estratègicament pel transport de mercaderies per ferrocarril a través d'una xarxa moderna i competitiva.

A la reunió de treball hi van assistir empresaris i representants d'organitzacions empresarials, sindicats i universitats de la zona B-30, centres de recerca i tecnològics, com també alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores dels municipis: Martorell, Castellbisbal, 3l Papiol, Rubí, Sant Quirze del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Barberà del Vallès, Badia, Castellar del Vallès, Sabadell, Polinyà, Terrassa, Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Vilanova del Vallès, Granollers i la Roca del Vallès, així com de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

 

Àmbit B-30

L'Àmbit B-30 vol impulsar la col·laboració entre empreses, centres de recerca, universitats, parcs tecnològics i administracions de l'àmbit d'influència.

Tal com recull la declaració, aprovada al gener del 2011, l'àmbit de la B-30 disposa d'un seguit d'equipaments i empreses que aporten un potencial extraordinari. D'una banda, hi ha el Parc de l'Alba, que acull ellaboratori de llum del sincrotró Alba i que, amb 340 hectàrees, és un dels equipaments de recerca més avançats del món. En un altre ordre de coses, B-30 té la Universitat Autònoma de Barcelona, que forma part de la xarxa de Campus d'Excel·lència Internacional; amb el seu Parc de Recerca UAB, amb 30 instituts de recerca i més de 4.000 investigadors/es. La Universitat Politècnica de Catalunya amb l'escola Tècnica Superior d'Arquitectura, Esade-Creàpolis, la Universitat Internacional de Catalunya, o l'ESDi a Sabadell complementen una notable oferta universitària. Molt proper a aquestes instal·lacions hi ha elParc Tecnològic del Vallès, amb 150 empreses instal·lades i on treballen 2.910 persones. A més, hi ha 23 centres de recerca que es troben situats, majoritàriament, als campus universitaris i als parcs científics i tecnològics, amb prop de 30.000 m2.

A l'entorn de la B-30 es situen un total de 994 empreses del sector industrial de nivell tecnològic mitjà-alt/alt, empreses clarament exportadores, que es troben repartides en els 161 polígons d'activitat econòmica ubicats al voltant de la B-30, que sumen més de 5.512,14 ha.

És també estratègica l'existència en aquest espai del Centre Intermodal de Mercaderies (CIM), com a equipament per afavorir l'eficiència en la distribució de mercaderies als principals centres d'activitat econòmica.

Cal tenir present que aquest àmbit compta ja amb infraestructures existents (AP7, C-58, Aeroport de Sabadell, la xarxa ferroviària) i altres en projecció (Quart Cinturó, orbital ferroviària...), que ofereixen la possibilitat de consolidar una estructura industrial i de coneixement i recerca molt competitiva en un context mediterrani, a escala europea.

A més, hi ha l'existència d'equipaments rellevants, alguns en l'àmbit català, com l'Institut de Seguretat Pública de Mollet del Vallès, i altres fins i tot referents mundials, com el Circuit de Catalunya a Montmeló, sense oblidar la rellevant oferta hotelera i comercial i els equipaments firals com la Fira Sabadell, el Centre de Congressos i Convencions de la UAB o el Recinte Firal de Granollers, entre altres.

Tots aquests elements es troben, a més, en uns municipis amb una bona qualitat de vida, que compten amb una xarxa de serveis i instal·lacions educatives, de lleure, culturals, esportives i sanitàries, sense oblidar l'important valor dels seus espais periurbans.

Aquest conjunt de sinergies ofereix la possibilitat de consolidar una estructura industrial, universitària i d'innovació competitiva de referència en el context català, i fins i tot mediterrani.

 

Darrera actualització: 11.10.2011 | 02:03