"Ni som tontos, ni som problemàtics, només necessitem una manera diferent d'aprendre"

Divendres, 29 de novembre de 2024

NOX es confirma com un programa municipal pioner contra l’abandonament escolar prematur

Tres dies per setmana, 12 alumnes de l’institut canvien les aules del centre per l’espai del NOX (Noves Oportunitats en Xarxa). A uns mòduls instal·lats al costat de l’Espai Jove el Casal reben una formació complementària més adaptada i personalitzada que la que poden rebre en un àmbit educatiu ordinari.

L’INS Polinyà aporta un tutor que acompanya els alumnes durant la formació que reben amb NOX. Així, les activitats s’emmarquen dins el currículum acadèmic i esdevenen convalidables en l’expedient de l’alumnat. També tenen l’acompanyament permanent d’una educadora social. La formació impartida va des de l’organització de rutes i reparació de bicis a classes d’informàtica i fusteria. També reben orientació acadèmica i sessions per reforçar habilitats com l’assertivitat, l’empatia o la comunicació verbal i corporal.

NOX és un programa impulsat per l’ajuntament des del 2017 que té per objectiu reduir l'abandonament escolar prematur, que a Catalunya afecta el 14,7% dels joves, segons l’última enquesta de població activa del 2023 publicada pel Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports. Una dada que encara queda lluny de l'objectiu del 9% que la Unió Europea ha marcat per al 2030.

Polinyà és un dels municipis pioners a fer el seu propi pla de prevenció i actuació contra l’abandonament escolar prematur. NOX no només cerca que els i les alumnes participants assoleixin el títol d’ESO, sinó que es motivin per continuar els estudis postobligatoris un cop s’hagin graduat. Es tracta, per tant, d’un projecte que proporciona noves oportunitats educatives contra l’abandonament escolar prematur. La inversió de l’Ajuntament és de 36.800 euros, als quals cal sumar el lloguer dels mòduls, que puja a 11.040 euros. El projecte té, a més, suport econòmic de la Diputació de Barcelona.

El seguiment continua després dels 16 anys

El projecte inclou un seguiment un cop acabada l’etapa d’educació obligatòria. La mateixa educadora social amb qui ja han establert un vincle durant l’ESO hi contacta per saber si continuen amb la formació, si tenen dubtes o si necessiten orientació formativa. Aquesta és, de fet, la clau per lluitar contra l’abandonament escolar prematur i, per això, NOX continua donant suport als joves un cop acaben l’ESO.

NOX, un model inspirador

Enguany, el programa NOX ha estat una de les tres experiències inspiradores convidades a la jornada, organitzada per la Fundació Bofill, la Fundació Presme i la Plataforma Zero Abandonament, per analitzar i debatre sobre la prevenció de l’abandonament escolar prematur. NOX ha estat escollida per ser un dels únics projectes existents en l’actualitat amb impuls municipal que treballa des de dins de l'horari lectiu i acompanya un cop finalitzat els estudis obligatoris, de manera coordinada amb l’institut i la Fundació MAIN.

Què hi diu l’alumnat de NOX?

La majoria coincideixen en assenyalar els prejudicis que afronten per rebre aquesta formació fora de l’institut, a la qual cosa responen amb contundència que “no som tontos, només necessitem aprendre d’una altra manera”. També defensen que aquí han trobat un lloc on se senten més acompanyants, guiats i més segurs de sí mateixos per continuar amb els estudis. 

Darrera actualització: 16.01.2025 | 13:17