Polinyà aprova l’ordenança de sequera per fomentar l’estalvi d’aigua i regular-ne els usos
La mesura arriba la mateixa setmana que Catalunya entra en emergència davant la pitjor sequera mai registrada.
Ja fa quaranta mesos que Catalunya afronta la pitjor sequera de la qual es tenen registres, des del 1916. L'emergència per sequera és la pitjor de les fases que estipula el Pla especial d'actuació en situació de sequera i és quan s'apliquen les mesures més severes tant per a la indústria, com per l'agricultura i les llars.
Els embassaments es troben al 15% de la seva capacitat i no hi ha previsions de pluges a mitjà termini. En aquest context d'escassetat de recursos hídrics el ple ha decidit aprovar una nova ordenança, proposada per la Generalitat, que regularà les infraccions per malbaratament d'aigua amb l'objectiu de garantir un ús racional de l'aigua, protegir el medi, i de dotar l'Ajuntament de les mesures necessàries per a fomentar-ne l'estalvi i regular-ne els usos. S'aplicarà durant els períodes de sequera declarats per l'Agència Catalana de l'Aigua.
Amb aquesta nova ordenança l'Ajuntament podrà regular, limitar i prohibir l'ús d'aigua per a usos determinats com l'ompliment i reompliment de piscines, el reg de jardins i horts, la neteja tant de vehicles com de carrers o l'ús que se'n faci a les instal·lacions esportives. Altres de les mesures que recull l'ordenança és la reducció de la pressió o la possibilitat de talls temporals.
Vulnerar les mesures o fer-ne un consum excessiu que no respecti les limitacions comportarà infraccions que poden anar de lleus a molt greus. Les primeres poden comportar multes de fins a 750 euros, mentre que les molt greus poden arribar als 3.000 euros.
L'ordenança, presentada al ple del 31 de gener, s'ha aprovat amb les abstencions de Junts per Polinyà, Polinyà En Comú Podem (PECP), Vox i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Tots els grups de l'oposició han argumentat el sentit del seu vot per les pèrdues d'aigua a la xarxa que qualifiquen d'excessives i que responen a una mala gestió d'aquesta. L'alcalde, Javier Silva, s'ha mostrat: "Sobta, com sovint passa en aquest ple, que el vostre posicionament sigui diferent d'allò que els vostres partits estan defensant en altres municipis on sí que governen [...] Sí, la xarxa té pèrdues d'aigua, però també s'ha de dir que estem per sota de la mitjana de Catalunya".
Els comptes del PAS
En un altre punt de l'ordre del dia, s'han posat sobre la taula els comptes per a l'any 2022 presentats per Sport Aqua S.L., concessionària del Complex Esportiu del PAS, amb un resultat negatiu de 265.174,45 euros. El regidor d'Esports, Joel Fernández, ha aclarit, per una banda, que la xifra inclou els 130.000 euros de despesa de manteniment i gestió de la pista poliesportiva del PAS i, per l'altra, que suposa una reducció del 8,77% respecte al resultat del 2021: "Tenint en compte aquestes dades i que, a més, en el primer trimestre del 2022 el servei encara es veia afectat per les restriccions de la pandèmia, esperem que en els comptes del 2023 puguem tornar a arribar a un equilibri com ja va passar abans de la pandèmia".
Els comptes, finalment, s'han aprovat amb els vots en contra de l'oposició en bloc. La portaveu de PECP, Dolores Delgado, ha tornat a reclamar la municipalització del servei: "Si hem de pagar aquest dèficit, que sigui en benefici de la població i no d'una empresa privada".
En el torn de precs i preguntes, el regidor de Vox, Siquem Cobacho, ha demanat informació sobre els pisos de lloguer públic del carrer de Margarida Xirgú i propietat de la Sareb. Li ha donat resposta l'alcalde: "Continuarem pressionant perquè la situació es resolgui favorablement que, per a nosaltres, seria que l'INCASÒL es quedés amb la propietat de l'edifici".
Per la seva banda, Delgado, ha demanat sobre els projectes de reforma de la plaça de Barcelona i del parc del Romaní, a la qual cosa Silva ha explicat que "estem esperant que els tipus d'interès siguin més "amables" per poder fer la inversió que es requereix per fer aquestes obres".