El municipi de Polinyà ha estat designat Capital dels Tres Tombs i, per tant, acollirà l’inici i la cloenda d’aquesta celebració
Polinyà ha estat designada la Capital dels Tres Tombs del 2020 per la Federació Catalana i, per aquest motiu, el municipi acollirà tant l’inici com la cloenda de la celebració d’aquesta tradició pagesa de Catalunya. L’auditori de El Roure serà l’escenari per dur a terme la lectura del pregó dels Tres Tombs de 2020, el 9 de gener a les 20 h. Al pregó hi assistiran els pobles adherits a la Federació, serà l’inici oficial de la temporada i donarà el tret de sortida als actes del calendari dels Tres Tombs que recorrerà més de 70 poblacions catalanes.
La cloenda d’aquesta celebració es farà amb la 23a Trobada Nacional dels Tres Tombs que tindrà lloc el 3 de maig a Polinyà. Per tant, la passada tradicional canvia la seva data habitual – generalment al nostre municipi se celebra a mitjans de gener – i es trasllada uns mesos enllà. Precisament pel fet de cloure aquesta celebració a tot Catalunya, la passada d’enguany serà molt més multitudinària, ja que comptarà amb la participació de part dels 90 pobles associats a la Federació. Aquest acte representarà la cloenda de totes les festes de Catalunya i serà una gran trobada d’àmbit nacional amb més d’un centenar de carros i cavalls i més de 300 traginers provinents d’arreu de Catalunya.
Els Amics de Sant Antoni Abat de Polinyà han preparat un programa amb diverses activitats obertes a tota la població i relacionades amb el món del cavall i la pagesia. El programa inclou exposicions, exhibicions, xerrades, activitats a les escoles i una plantada i cercavila de bestiari.
Els Tres Tombs és una de les festes de la pagesia i traginers catalana més arrelada que se celebra en honor a sant Antoni Abat, patró i protector dels animals. A Polinyà, aquesta tradició s’ha mantingut gràcies a la feina de l’entitat Els Amics de Sant Antoni Abat, que el 2020 celebrarà el 40è aniversari i han estat capaços de mantenir la desfilada de carros i cavalls durant tot aquest temps. Van començar gràcies a la iniciativa d’un petit grup de persones encapçalat per Josep Estadella i Joan Bonamich i, amb el temps, la desfilada ha crescut tant en número de participants com en importància en convertir-se en un atractiu per a la gent de fora de Polinyà que també hi participa.
Una exposició sobre les eines tradicionals del camp
Per tercer any consecutiu, els Amics de Sant Antoni Abat organitzaran una exposició dedicada a les eines del camp. S’hi podran veure joies de la vida de pagès que arrosseguen dècades, i fins i tot segles, d’història. Aquesta és una oportunitat per conèixer instruments i eines desconeguts ara per la majoria de la població però que van ser indispensables per a la gent del camp durant dècades.
La inauguració d’aquest petit museu temporal sobre el passat agrícola de Polinyà serà el 9 de gener a El Roure, coincidint amb el pregó d’inici de la festa, i es podrà visitar des del 8 al 14 de gener. Les eines, carros, així com la resta d’objectes que s’hi exposaran provenen de diverses masies del poble: Can Rovira, Can Monistrol, l’Hereu-Coll i Can Miquel de Cal la Treseta. També s’hi podrà veure una col·lecció de selles de muntar cedides per Can Alsina, Can Rovira, Ana Torcal, Gori Sanmartí i una altra provinent del Prat de Lluçanès.