Posicionament i proposta de l’Ajuntament de Polinyà sobre el futur de l’educació primària al municipi

Divendres, 14 de febrer de 2020

L’Ajuntament de Polinyà sempre ha treballat per una educació pública i de qualitat, tant en el marc de les seves competències com fora d’elles. En aquest sentit, i com molts Ajuntaments del país, sempre hem fet més del que ens pertoca perquè creiem que els nens i nenes de Polinyà tenen dret a desenvolupar les seves capacitats en el marc de l’educació pública per tal d’esdevenir ciutadans i ciutadanes crítics i de ple dret de la nostra societat.

Polinyà compta actualment amb tres projectes educatius públics de primària d’una gran qualitat. Un d’ells, l’Escola Polinyà, va néixer i existeix encara en mòduls prefabricats. La davallada de la natalitat dels últims anys (de 148 naixements el 2010 a 73 el 2019) ha comportat una pèrdua de línies de P3 durant els últims anys (passant de 6 a 4 línies).

Quan els Serveis Territorials d’Ensenyament del Vallès Occidental, l’organisme que executa les directrius del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya al territori i que, per tant, és qui té la competència i qui pren les decisions, fa propostes de futur al respecte d’aquesta situació, la posició de l’Ajuntament és la que ja s’ha explicitat tant als mateixos SSTT com a les direccions de les escoles i les AMPAs: apostem per mantenir els tres projectes, però entre la fusió o el tancament de l’Escola Polinyà mai apostarem per la segona i sempre preferiríem la fusió.

Referent a l’opció d’allotjar dos projectes educatius, el de l’Escola Polinyà i el de l’Escola Pere Calders, en un mateix edifici, l’Ajuntament no es posiciona en contra, però entén que és una qüestió que ha de valorar Serveis Territorials a nivell tècnic. Tanmateix, en fer la consulta al Director de SSTT sobre aquesta possibilitat, fins i tot abans que l’Escola Polinyà fes aquesta proposta, se’ns diu, primerament, que no és viable. Posteriorment, SSTT proposa una fusió dels dos centres.

Davant la incapacitat d’arribar a un acord, fet que al nostre entendre suposa un fracàs col·lectiu, i després d’haver escoltat, analitzat i canalitzat les demandes de la comunitat educativa, l’Ajuntament fa la següent proposta a SSTT:

  • Traslladar l’Escola Polinyà a l’edifici actual de l’Escola Bressol Municipal Ginesta, on caldria fer una petita ampliació.
  • Traslladar l’actual EBM Ginesta a l’Escola Pere Calders, que també caldria ampliar.

D’aquesta manera, mantindríem els tres projectes tal i com ens demanda la comunitat educativa, facilitaríem un edifici als nens i nenes de l’Escola Polinyà i evitaríem una fusió.

L’Ajuntament ha fet arribar aquesta proposta al departament d’Ensenyament de la Generalitat durant la reunió mantinguda avui divendres 14 de febrer i ha estat rebuda favorablement. Ara caldrà esperar que els Serveis Territorials estudiïn tots els detalls a tenir en compte perquè puguin prendre una decisió.

Volem remarcar que aquesta proposta suposa un esforç per a l’Ajuntament que, una vegada més, va més enllà de les seves competències. I ho fem perquè entenem que és necessari per a  assegurar la millor educació dels nens i nenes i garantir la convivència al nostre municipi.

Finalment, emplacem a tota la comunitat educativa a treballar plegats amb l’únic objectiu que tenim tots i totes: garantir una educació pública i de qualitat que sigui garantia d’inclusió, equitat, igualtat d’oportunitats i lliure elecció de centre educatiu.

Darrera actualització: 24.02.2020 | 13:10