La renovada biblioteca s'inaugurarà amb el nom de la supervivent dels camps de concentració nazis i activista pels drets humans.
El comando de les gandules
Tots dos, però, van ser detinguts el 1943. Català, llavors, va ser reclosa i maltractada a Llemotges. I el 1944, deportada a Ravensbrück, primer, i a Flossenbürg, després. En aquest darrer camp de concentració va ser obligada a treballar en la indústria de l’armament. Juntament amb altres dones, conscients que el material bèl·lic que fabricarien aniria contra la seva gent, van arriscar la vida per a boicotejar-ne la producció. Mitjançant sabotatge, van inutilitzar uns 10 milions de bales i espatllar nombroses màquines de fabricació d’armament. Es van convertir en l’anomenat Comando de les Gandules.
Després del seu alliberament, va tornar a França des d’on va continuar amb la lluita clandestina contra el franquisme. Va viure a Sarcelles, prop de París, i va presidir l’Amical de Ravensbrück.
La lluita per mantenir la memòria
El 2019, per votació del Consell de París del febrer del mateix any, la Ciutat de París li va atorgar la Medalla Gran Vermell, la màxima distinció de la capital francesa. El juliol, el mateix Consell de París va votar, per unanimitat de tots els grups polítics, la creació d'un carrer en la seva memòria. El 3 d'octubre de 2019, dins els actes del 80è aniversari de l'alliberament de París, va ser inaugurat el passeig de Neus Català.