El document defineix criteris de gestió i manteniment del verd urbà i és una eina d’adaptació al canvi climàtic
A la darrera sessió del ple, celebrada el dimecres 25 de setembre, els regidors i regidores van aprovar el primer Pla de gestió de l’arbrat de Polinyà. Es tracta d’un document que fa un inventari detallat de l’arbrat viari i dels espais verds de la vila i defineix els criteris de gestió i manteniment d’aquests.
Aquest pla director marca, per exemple, quins tipus d’arbres i com gestionar-los depenent de l’amplada de cada carrer o quines són les espècies que s’adapten millor al canvi climàtic i quin ha de ser el tipus de poda i la seva periodicitat perquè les capçades creixin sanes i contribueixin a suavitzar les temperatures en èpoques d’insolació forta. “Ens permetrà recuperar progressivament l’arbrat que hem anat perdent els darrers anys i, si la sequera ens ho permet, podrem començar aquest hivern. Per aquest govern és una prioritat recuperar l’arbrat dels nostres carrers perquè siguin més macos, més verds i poder lluitar contra el canvi climàtic”, ha explicat el regidor d’Espai públic, Joel Fernández Borrull.
En un altre punt de l’ordre del dia, es va aprovar per unanimitat l’inventari municipal amb resultat final d’un actiu de 70.196.736,97 i un passiu de 4.487.168,14. En canvi, sí va crear més debat l’aprovació del compte general de la corporació de l’exercici del 2023, amb un balanç ajustat positiu. ERC i PECP van coincidir a definir el resultat com a dèficit, a la qual cosa, l’alcalde, Javier Silva, va explicar que tot i que “és cert que l’Ajuntament es troba en una situació econòmica delicada perquè les plusvàlues ens ha fet molt de mal en els darrers tres anys, no és una situació de dèficit el que es desprèn del compte general”. Finalment, aquest punt va quedar aprovat amb els cinc vots en contra de l’oposició i 7 a favor dels regidors i regidores del govern.
També es va obrir un debat amb l’aprovació de plecs de condicions per a la contractació del servei de neteja dels edificis municipals. El regidor d’ERC, Toni Flores, va expressar la seva estranyesa perquè l’increment de l’import del contracte no fos substancial, però, en canvi, inclogués més serveis com la neteja de patis, així com la reducció d’hores dedicades a equipaments com l’Ajuntament o la Policia Local i que es doblessin les de Can Gavarra: “Ens fa la sensació que certs espais es quedaran curts d’hores i això s’haurà de proveir més endavant amb més diners”. El regidor Fernández va explicar que la diferència d’hores dedicades respon als metres quadrats, atès que Can Gavarra pràcticament dobla els de l’Ajuntament i la Policia local. Per la seva banda, la regidora de PECP, Dolores Delgado, va reclamar que les hores dedicades a cada equipament es comptessin segons l’afluència de persones en cadascun i per metre quadrat. Finalment, aquest punt es va aprovar amb els set vots a favor del govern municipal i els cinc vots en contra de l’oposició.
En aquesta sessió també es va aprovar la xifra definitiva del padró municipal amb data 1 de gener del 2024 que ha resultat ser la més alta en la història del municipi: 8.555 habitants, 73 més que l’any anterior i amb més naixements que defuncions i més arribades de població que no pas sortides del municipi.
Precs i preguntes
En el torn de precs i preguntes, el regidor de Vox, Siquem Cobacho, va demanar fer un replantejament de les festes i la seva seguretat. També va mostrar el seu desacord amb la col·locació del Punt Lila. Així mateix va reclamar accelerar les accions de manteniment a la via pública com, per exemple, les voreres.
La regidora de PECP, Dolores Delgado, va traslladar la pregunta d’alguns veïns que es demanen per què no s’ha tornat a fer el reg dels espais verds si ja no hi ha restriccions d’aigua. Sobre això, l’alcalde va explicar que a mitjan juliol, quan es van eliminar les restriccions, es va reactivar el reg per degoteig. En canvi, però, “hem esperat a reactivar el reg per aspersió perquè, abans d’adaptar tot el sistema de reg a una nova legislació existent en matèria de legionel·la hem esperat a una modificació que, finalment, ha flexibilitzat una mica la norma inicial i ara mateix ja estem treballant per reactivar-ho segons la legislació vigent”.
També va demanar per què el conveni dels treballadors de l’Ajuntament inclou una revisió ginecològica bianual si és un servei que es dona a la sanitat pública. I finalment, va demanar si l’Ajuntament sol·licitarà la subvenció per al Pla de polígons, a la qual cosa se li va respondre que s’està treballant en el projecte a presentar.
La darrera regidora en intervenir va ser la del grup municipal de Junts, Mireia Encarnación, que, per una banda, va celebrar la posada en marxa de l’acompanyament psicològic a joves per les bones referències rebudes. També va demanar solucions a les queixes rebudes de veïns, segons els quals, la policia triga massa a arribar quan se’ls truca, sobretot en el torn de nit.