El document, elaborat amb la col·laboració de diversos agents locals, rep el suport unànime dels grups polítics municipals
El ple de Polinyà va aprovar el 20 de març per unanimitat el Pla Local de Salut 2024-2027, el primer d’aquest tipus al municipi. Segons el regidor de Salut Pública, Ruben Barroso, el pla “s’ha elaborat amb la col·laboració dels departaments de l’Ajuntament, moviments socials del municipi i professionals del CAP”. El pla “inclou una visió transversal de la salut, més enllà de la sanitat pública, de la qual l’Ajuntament no té les competències, per aconseguir un millor estil de vida entre la població”, va afegir l’alcalde, Javier Silva Pérez. Els estudis han evidenciat que l’alimentació, el descans, l’activitat física, la higiene, les relacions socials i el medi urbà i natural influeixen directament en la nostra salut. Així, és clau un treball conjunt i transversal per afrontar els reptes sanitaris. L’administració local hi té un paper crucial, amb la promoció de la salut des de l’urbanisme, el medi ambient, l’esport, els serveis socials i, evidentment, la salut pública.
El Pla Local de Salut defineix l’estratègia durant els quatre anys a venir, en set àmbits d’actuació: cogovernança en salut, serveis sanitaris, salut comunitària, activitat física, alimentació, mobilitat i consums de risc. L’estratègia involucra l’Ajuntament, el CAP, la Diputació, els centres educatius, les farmàcies i les associacions del municipi.
Noves inversions i modificació parcial d’ordenances
Un altre punt aprovat, amb l’únic vot en contra del regidor de Vox, va ser la modificació parcial de les ordenances fiscals. Els canvis inclouen una tarifació social als preus del menjador escolar, com ja es fa amb el servei de les escoles bressol. La proposta aprovada va ser treballada amb els regidors de tots els grups municipals durant la darrera comissió informativa per oferir tarifes més econòmiques a les rendes més baixes. També es va aprovar, amb l’abstenció de tota l’oposició, una modificació pressupostària per destinar romanents de 2023 a noves actuacions, entre les quals:
En el punt de precs i preguntes, el regidor d’ERC, Toni Flores, va demanar quan es replantarien els arbres als escocells buits del carrer de Margarida Xirgu. L’alcalde va respondre: “Hi ha hagut contenció a causa de la sequera, però ja s’està treballant en una proposta per a la replantació d’arbres”. Flores també va esmentar les queixes per la pantalla verda a Joan Fuster i va demanar més actuacions als carrers del final de l’avinguda de Sentmenat, direcció Sentmenat.
La regidora de Polinyà En Comú Podem, Dolores Delgado, va demanar què està fent l’Ajuntament amb el problema de l’habitatge a Polinyà i, més concretament, per solucionar la gestió dels pisos d’habitatge públic de Margarida Xirgu. L’alcalde va lamentar que la sensació de PECP fos que l’Ajuntament no hi fa prou, “perquè mai no he atès tants veïns ni he tingut tantes reunions referents a cap tema com amb aquest. Malauradament, quan les coses surten del nostre poder com a administració local només podem continuar exigint que es resolgui la situació i esperem que la Generalitat, finalment, rebi el traspàs de la competència tal com se’ns va plantejar”.
Després, es va donar la paraula a una representació de treballadors de l’empresa Holcim, amb seu a Polinyà, Terrassa i Barcelona, que va denunciar l’ERO que afecta 25 treballadors del municipi i les “mesures fraudulentes” per part de l’empresa per “justificar l’acomiadament de més de la meitat dels treballadors”. L'alcalde els va traslladar el suport de l’Ajuntament i va dir: “Aquest suport s’ha de veure reflectit en què tots exigim als nostres partits que actuïn perquè l'autoritat laboral competent prengui les mesures corresponents davant un ERO totalment injustificat”.