Polinyà comptarà amb un nou òrgan: el Consell de Salut

Dijous, 18 de juliol de 2024

En el darrer ple també es van tractar altres temes relacionats amb les taxes de guals i residus.

Al Ple de juliol es va aprovar el reglament del nou Consell de Salut, amb les abstencions de Junts, PECP, Vox i ERC.  El març del 2024 es va aprovar el Pla Local de Salut 2024 – 2027 que marcava com a objectiu principal la creació d’un Consell municipal de Salut, per a organitzar, coordinar i potenciar les polítiques municipals en aquest àmbit, “a més d’actuar com a una plataforma consultiva i d’assessorament i ser una via de participació ciutadana en assumptes de salut”, segons el regidor de Salut, Ruben Barroso.

El Consell de Salut estarà format per:

  • El regidor o regidora de Salut
  • Un representant de cada grup municipal
  • La tècnica de Salut Pública
  • Un representaNt de les entitats del municipi relacionades amb l’àmbit de la salut.
  • Representants del CAP
  • Un representant de l’àmbit farmacèutic
  • Representants de les AFA
  • Una representació del Consell Gestor de la Gent Gran
  • Professionals tècnics d’altres departaments municipals
  • Fins a tres ciutadans i ciutadanes que vulguin formar-ne part

Aquest nou òrgan es reunirà, amb caràcter ordinari, un cop l’any, però es podran constituir comissions de treball amb un calendari de treball que fixaran els seus membres.

Un altre dels punts de l’ordre del dia va ser la suspensió de la modificació de l’ordenança fiscal que regula la taxa d’entrada de vehicles, és a dir, els guals.  “L’objectiu d’aquesta modificació era cercar més recursos per a mantenir millor els nostres polígons, però ha tingut uns efectes que no són els que esperàvem”, va explicar l’alcalde, Javier Silva. Per tant, es recupera l’ordenança vigent anteriorment i s’estudiarà com encarar-la de nou en el 2025. L’acord va ser aprovat amb els vots a favor del PSC i Vox i les abstencions de Junts, PECP i ERC.

En aquest punt, el regidor de Vox, Siquem Cobacho, va expressar que trobava a faltar un comunicat de disculpes per part de l’Ajuntament, a la qual cosa l’alcalde va respondre que es va enviar una carta a les empreses afectades amb les disculpes corresponents.

La llei europea estableix que a partir del 2025 els Ajuntaments tindran l’obligació  de sufragar íntegrament les despeses de tractament i gestió de residus amb les taxes respectives. Per complir amb aquesta normativa, el Vallès Occidental ha optat per crear una taxa diferent de la de gestió de residus dels ajuntaments. El Consell Comarcal, a través del Consorci de Residus, és qui s’encarrega del tractament de la resta orgànica i dels voluminosos, que són les fraccions que tenen un cost de tractament més elevat. Amb l’acord aprovat al darrer ple, es deleguen en el Consell Comarcal del Vallès Occidental, les competències per al tractament de residus municipals i la taxa de residus. Fins a l’octubre, però, no s’establirà ni l’import de la taxa que gestionarà el Consell Comarcal ni l’import de la taxa municipal, que es farà al ple de l’octubre.

Precisament per no saber encara quin serà l’import de la taxa, el regidor d’ERC, Toni Flores, va votar en contra. En la mateixa línia, va votar el regidor de Vox i també la regidora de Polinyà En Comú Podem, Loli Delgado: “Quan sapiguem els números i com repercutirà les famílies podrem fer una valoració”.  Junts en aquest punt també hi va votar en contra.

En la mateixa sessió també s’hi van fixar les dates dels festius locals del 2025, que seran el 20 de gener i el 14 de juliol, i es va aprovar un reglament de règim intern del Centre de Formació de persones Adultes El Roure.

Precs i preguntes

En el torn de precs i preguntes, el regidor d’ERC, Toni Flores va sol·licitar informació sobre les actuacions en el control i prevenció de paparres. “Tots els dimarts es revisen els llocs dels quals s’han rebut avisos de paparres i en cas de trobar-hi algun focus actiu es procedeix a la polvorització”, va respondre el regidor, Ruben Barroso. I hi va afegir: “Recordem que per actuar cal que hi hagi un focus, és a dir, que n’hi hagi moltes, si només n’hi ha una o dues, no es pot polvoritzar”. També va voler aclarir que “ens estem trobant amb el fet que hi ha moltes menys paparres que l’any passat i, per tant, s’estan fent menys polvoritzacions”.

En el seu torn, el regidor de Vox, Siquem Cobacho, va insistir en la necessitat de millorar la comunicació de l’Ajuntament.  Mentre que la portaveu de PECP, Dolores Delgado, va començar la seva intervenció demanant informació sobre els projectes previstos per a les línies de subvencions recentment obertes en matèria de transició energètica.

Delgado, de PECP, va iniciar, llavors, un debat sobre l’habitatge preguntant per a quan els habitatges de protecció oficial a Can Rovira, “perquè els joves estan marxant del poble i això serà un problema”. “La tramitació està feta i ara ja estem esperant que l’Incasòl comenci les obres i, evidentment, hem demanat que sigui com més aviat millor”, va respondre l’alcalde. 

Delgado també va demanar contundència perquè els pisos de lloguer de Margarida Xirgu no estiguin buits. Sobre aquesta qüestió, el regidor d’Habitatge, Rafael Hidalgo va explicar: “Volem que aquests pisos siguin gestionats per la Generalitat, que és qui té les competències en habitatge, i és el que estem intentant. De fet, estem fent mediació entre Sareb, que és la propietària actual i l’Incasòl”.

Darrera actualització: 23.07.2024 | 10:20